Můj účet

Zapomenuté heslo? | Nový účet

Katar - perla Arabského poloostrova

Stát Katar leží na malém stejnojmenném poloostrově obklopeném Perským zálivem. Tato země patří mezi největší zásobárny ropy na světě a také vlastní třetí největší naleziště zemního plynu. Právě toto nerostné bohatství dělá z Kataru vzkvétající arabskou destinac

Katar se rozkládá na ploše 11 tisíc kilometrů čtverečních a většina jeho povrchu je pokrytá písečnou a kamenitou pouští.  I přes tyto nehostinné podmínky patří země mezi nejbohatší na světě. Ropa a zemní plyn zemi zajišťují dostatečný blahobyt již od roku 1939, kdy bylo objeveno první ropné naleziště. Vyváží se především zkapalněný plyn, jehož největšími odběrateli jsou Japonsko a Jižní Korea. Zájem o jeho odběr však již projevily i Spojené státy, Velká Británie, Čína a Indie. Ze zemního plynu začali v kataru vyrábět i syntetickou motorovou naftu, která neznečišťuje ovzduší drobnými sazemi. Toto palivo je označováno jako Syn Fuel a plní nejpřísnější emisní normy Euro IV. V zemi se věnují také výrobě zkapalněného zemního plynu, který využívají především tankery brázdící světové oceány. Při užívání tohoto plynu je totiž mnohem menší riziko havárie a následky by nebyly tak děsivé jako u ropných skvrn.


Foto: Katarská národní banka v Dauhá

Jelikož ropa ani zemní plyn nemají nevyčerpatelné zásoby, je důležitou součástí příjmů Kataru také cestovní ruch. Země je lákavou a oblíbenou destinací a ročně ji navštíví kolem 4 miliónů zahraničních turistů. Mezinárodní letiště je v hlavním městě Dauhá a nedaleko odtud se staví nové letiště s kapacitou 12,5 milionu osob.

Dauhá je moderní a rozvíjející se město. Buduje se zde množství moderních hotelů, hotelových řetězců a apartmánů. Pyšní se také jednou z nejkrásnějších pláží na světě, která má délku sedm kilometrů a slouží jako odpočinková a nákupní promenáda. V přístavišti může kotvit až 700 lodí. Zajímavostí ve městě je pomník ve tvaru mušle, který je vzpomínkou na lov perel , který byl kdysi hlavním zdrojem obživy místních obyvatel.


Foto: Art museum v Dauhá

V Kataru můžeme navštívit Národní muzeum s mořským akváriem, Etnografické muzeum či Alladinovo království, což je jediný zábavní park v oblasti Perského zálivu. V Kataru je také minimální kriminalita a člověk zde nemusí mít strach jít ani na večerní procházku městem. Lidé, kteří navštíví tento kout země odjíždějí spokojení jak se službami, tak i s přívětivostí místních lidí.

Článek byl zobrazen 6 192 krát.

 
 

Náš tip

Velký poznávací okruh Srí Lankou

Velký poznávací okruh Srí Lankou s návštěvou největší buddhistické slavnosti Esala Perahera.Velký poznávací okruh Srí Lankou s návštěvou největší buddhistické slavnosti Esala Perahera a dvoudenním pobytem u Indického oceánu. Česká průvodkyně po celou dobu zájezdu a perfektní servis. CK Tilia.

Zájezd do Keni na safari a Diani beach

Zájezd do Keni na safriPoznávací letecký zájezd po největších krásách národních parků Keni - 7 dní na safari doplněné o pobyt na Diani Beach. CK Simon Tourist.

Plavby včetně letenky za akční ceny

CK Tilia - zájezdy do Izraele, Palestiny, JordánskaVypravte se s RIVIERA TOUR na plavbu po Rudém moři, Středozemním moři nebo Karibiku a poznejty jejich největší krásy. Zažijete neopakovatelnou atmosféru dovolené na výletní lodi. Včetně letenky a českého delegáta.

Výběr nejlevnějších zájezdů

Výběr těch nejlevnějších zájezdů pro rok 2024 za mimořádné ceny. To nejlepší z českých a německých CK na jednom místě. 

UBYTOVÁNÍ ZA NEJLEPŠÍ CENY

UbytováníNejširší nabídka ubytování ve všech destinacích světa za bezkonkurenční ceny. Hotely, apartmány, penziony, prázdninové domy, ubytování v soukromí. Jednoduchá rezervace online.

Zájezdy do celého světa

Rudé moře

Stránky věnované Rudému moři, jeho fauně a flóře a letoviskům na pobřeží Rudého moře.

Řecko a řecké ostrovy

Přinášíme vám komplexní informace o Řecku a řeckých ostrovech, rady tipy na cesty, články a zajímavé informace z Řecka. 

Golfový magazín

Nový magazín o golfu. Evidujte si své golfové statistiky online. Dále zde najdete články ze světa golfu - tipy na golfové cesty do zahraničí, golfové legendy, rady a tipy na hru. Součástí je také golfový slovník.

Dovolená v Turecku

Plánujete dovolenou v Turecku? Potom se vám bude jistě hodit náš průvodce Tureckem, ve kterém najdete vše, co potřebujete před cestou do Turecka vědět.

Magazín o bydlení

Navštivte také naše stránky o bydlení, stavbě a zahradě, na kterých najdete inspiraci pro váš domov. Každý den nové články, informace, zajímavosti, rady a tipy ze světa bydlení. 

 
 

RSS v. 0.91, RSS v. 2, Atom . Copyright © svetadily.cz | Created by weto.cz webdesign.

Egypt | Turecko | Chorvatsko | Itálie | USA | Řecko | Rakousko